Aa

Aa

Агенција за решавање спорова веома важна

Агенција за решавање спорова веома важна

Читај ми

БЕОГРАД - Од почетка рада Републичке агенције за мирно решавање радних спорова покренуто је 13.236 поступака, од којих је 4.875 мериторно решено, речено је данас на обележавању 10 година рада те агенције.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је рад агенције веома важан начин успостављања социјалног дијалога.

"У периоду пљачкашких приватизација које су тресле ову земљу читавих 12 година дошло је до стварања огромних социјалних разлика, до губљења односа између радника и послодавца и кршења начела елементарне правде, а агенција је један од начина да поново успоставимо социјални дијалог", рекао је Вулин.

Он је новинарима након отварања рекао да је агенција један од начина да се успостави елементарна социјална правда и однос људског бића према људском бићу, па и у процесу производње.

Наводећи да је највећи број, осим решавања спорова који произилазе из штрајка и из прекида рада, долази и из важне области мобинга, Вулин је истакао да је агенција у тим случајевима успешнија него судови.

"До сад је агенција решила нешто више од 150 случајева мобинга, док су судови решили 30", рекао је Вулин.

Према његовим речима, то је начин да се избегну судски трошкови, да будемо рационалнији и имамо бољи однос према људима у процесу производње.

Директор агенције Миле Радивојевић рекао је да је увођење институције мирног решавања радних спорова у национално законодавство општа слика социјалне заштите промењена на боље, а да су односи између послодавца и запослених побољшани и храмонизовани.

"Циљеви који су пре десет година постављени пред агенцију се полако, али сигурно остварају. Пред агенцијом је покренуто 13.236 поступака, од којих је 4.875 мериторно", рекао је Радивојевић.

Он је додао да се институт мирног решавања радних спорова афирмисао као алтернатива судским споровима, да је судство растерећено, а да је правда задовољена.

Према његовим речима, то је добар пут и многи послодавци и запослени то схватају, али на жалост, не сви.

"Уз подршку владе и министарства рада, свих социјалних партнера и Међународне органзације рада, агенција ће у наредном периоду бити препозната као водећа институција хармонизације радних односа, чувар социјалног мира и права на достојанствен рад", рекао је Радивојевић.

Он је најавио да је нацрт новог закона о мирном решавању радних спорова при крају, а да ће његовим усвајањем агенција проширити своје надлежности и побољшати квалитет услуга.

На учествује и директор Канцеларије Међународне организације рада за централну и источну Европу Антонио Грациози, који је рекао да је задовољан што је та оргнанизација учествовала у оснивању и стварању агенције за мирно решавање радних спорова.

Након отварања обуке о колективном преговарању за миритеље, министар Вулин се састао са директором Канцеларије МОР-а за централну и источну Европу Антониом Грациозијем.