Aa

Aa

72. годишњица битке на Сутјесци - Истина је једна и не може се прекрајати

72. годишњица битке на Сутјесци - Истина је једна и не може се прекрајати

Читај ми

ТЈЕНТИШТЕ - Великом свечаношћу у Долини хероја код централног споменика на Тјентишту обележена је 72. годишњица битке на Сутјесци, са које је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио да је истина једна и да се ни због какве политике не може ни мењати ни прекројити.

"Истина је да су народноослободилачке војске, партизански одреди Југославије, под командом маршала Тита били четврта победничка снага света. Истина је да је командант Прве пролетерске дивизије Коча Поповић пробио обруч. Истина је да је Сава Ковачевић остао овде да сачува оно што се сачувати морало и да је смрћу заслужио да га памтимо кроз живот", рекао је Вулин.

Он је нагласио да се истина не може мењати, као и да онај ко то не може да разуме, није достојан ни памћења.

"Иако земље за коју су се борили више нема, то не значи да њихова жртва може бити мање цењена. Истина је да генерација која је корачала и јуришала Сутјеском, Неретвом, Кадињачом, оставила је нама чиме да се поносимо, чему да се радујемо, шта да покажемо свету", поручио је Вулин.

Према његовим речима, човек не може да бира где ће се родити, како и где ће умрети, али да може да бира за шта ће живети и за шта ће умрети.

"Ови пре нас су изабрали и њихов избор обавезује, да увек, безусловно будемо на страни слободног света, да увек и безусловно будемо на страни оног ко пати, ми никада нисмо били на погрешној страни", истакао је Вулин.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да се прославља 72 године од "херојске битке за слободу", која, како је рекао, треба да служи за пример свим добронамерним људима.

"Нажалост, слобода је 1943. била само мисаона именица, идеологија фашизма све је убијала и уништавала пред собом, а овај простор и овај народ нашао се на том путу", рекао је Савановић.

Председник СУБНОР-а Црне Горе и учесник битке на Сутјесци Рајко Медојевић навео је да фашизам још није мртав и да живи у насиљу моћника, у бомбардовању, рушењу, тровању, у сејању мржње и отимању богатстава малих народа.

"Фашизам живи и у убијању невиних и недужних, а ми смо упрскос свему остајали усправно на пољу људскости, поштења, и пријатељске љубави. Овде смо данас да питамо борце који почивају у заједничкој гробници, јесу ли им ране извидане, је ли мајка Југа груди окитила ордењем, јесу ли девојке цвећем закитиле. Клањамо вам се до незаборава и обећавамо да вас нећемо заборавити", поручио је Медојевић.

У знак сећања и захвалности херојима те велике битке, високе државне делегације Србије, Републике Српске, амбасаде Русије, војни аташеи Бугарске, САД, представници СУБНОР-а Републике Српске, Србије, Црне Горе, Словеније, положиле су венце на спомен-костурницу борцима погинулим 1943.

Организатор свечаности, Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске, уприличио је богат уметнички програм, у ком су наступили глумци Народног позоришта Републике Српске и хор филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаност је окупила бројне поклонике и учеснике легендарне битке из Републике Српске, Србије, БиХ, Црне Горе, Словеније, певале су се партизанске песме, носиле заставе СФРЈ, као и црвене мараме, партизанске униформе и петокраке.

Фашистичке снаге Немачке, у намери да овладају јадранским залеђем и спрече евентуално искрцавање савезничких трупа, одлучиле су 1943. да униште југословенски партизански покрет и с тим циљем, предузели су највећу војну операцију на територији окупиране Југославије.

Немци и њихови помагачи, за ову операцију, коју су назвали "Шварц", имали су 127.000 војника, оклопне јединице, артиљерију и више од 300 авиона. Партизанске јединице имали су око 22.000 бораца и рањенике из Битке на Неретви и извојевали су велику победу у тој 5. непријатељској офанзиви.

Погинуло је 7.022 партизана, али главнина снага Народноослободилачке војске Југославије успела је да се пробије из обруча и настави борбу против фашистичких снага.