Aa

Aa

270 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА САВЕЗЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

270 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА САВЕЗЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

270 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА САВЕЗЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Читај ми

„У односу на претходне две године, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања повећало је износ средстава за 20 милиона динара, тако да ће ове године Савезима удружења особа са инвалидитетом на програмском конкурсу  за 2023. годину,  укупно бити додељено 270 милиона динара,“ изјавио је министар Никола Селаковић на додели уговора о финансирању савеза.

 

Истичући да је Комисија, која је радила процену поднетих пријава, имала  тежак задатак, али да је то резултирало тиме да ће ове године уговори бити потписани са 33 Савеза. „Међу  33 савеза,  2 савеза добила су средства у траженом износу,  9 савеза добило је повећање средстава у односу на претходне 2 године за 10%, 5 савеза донило је повећање од 7%, 3 савеза су подржана са повећањем од 5%,  а 11 савеза  добило је  повећање од 3%, док је код 3 савеза ниво средстава остао исти, као и у 2022. години“, истакао је Селаковић.

 

Он је напоменуо да је овај вид подршке раду савеза, битан  не само за савезе већ и удружења, која чине  савезе, а таквих удружења у Србији има 520, која окупљају  127.528 чланова, што је изузетно  бројна популација.

 

„Све што ради Сектор за заштиту особа са инвалидитетом у Министарству је усмерено на изградњу Србије без баријера. Србија, која иако још увек није чланица Европске уније, јесте референтан пример како по узору на развијене земље ствара друштво једнаких шанси за све“, истакао је министар Селаковић.

 

Говорећи о оснаживању положаја особа са иннвалидитетом, Селаковић је рекао да Министарство посебну пажњу посвећује развоју социјалног предузетништва, као и јачању подршке предузећима, која запошљавају особе са инвалидитетом, каквих је 61 у Србији. Он сматра да је један од основних циљева да особе са инвалидитетом пронађу адекватан посао, да зарађују и да од те зараде могу честито и поштено да живе.

 

„У овој години у буџету за 2023. годину опредељено је 625 милиона динара за подршку и помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, а кроз мере активне политике запошљавања, које се спроводе преко Националне службе за запошљавање, 550 милиона динара обезбеђено је за подршку за запошљавање особа са инвалидитетом“, подсетио је министар и додао да је важно да се тим мерама које се спроводе, обухвате  све старосне категорије особа са инвалидитетом.

 

Министар је најавио и доношење посебног Закона о удружењима особа са инвалидитетом, те оценио да Србија може да израд такве прописе захваљујући којима ће наша држава постати још боље место по односу према особама са инвалидитетом, него што су то неке друге државе Европске уније.

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић захвалила је министру Селаковићу на подршци, као и помоћници министра Биљани Барошевић у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом.

 

„Овај програмски конкурс је за нас веома значајан, чак и за оне организације којима није то једини извор прихода. Средства која добијамо од других извора, донатора, локалних самоуправа, нису ни близу оних која могу да одрже рад наших организације и реализацију свих оних програма које савез има у односу на потребе својих чланова“, истакла је Јовановић.