Aa

Aa

21. март - Светски дан особа са Дауновим синдромом

21. март - Светски дан особа са Дауновим синдромом

21. март - Светски дан особа са Дауновим синдромом

Читај ми

У децембру 2011. године Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. март  за Светски дан особа са Дауновим синдромом (А/РЕС/66/149), који се у целом свету обележава сваке године. 

 

Слоган под којим се ове године обележава Светски дан особа са Дауновим синдромом је „ПОВЕЗИВАЊЕ“, који је настао као одговор на неопходност међусобног повезивања свих, а посебно особа са Дауновим синдромом, услед изолованости изазване пандемијом  корона вирусом.

 

Светски дан особа са Дауновим синдромом 2021 има за циљ да се сви људи са Дауновим синдромом ПОВЕЖУ једнако као и други, како би могли да:

 

• деле идеје, искуства и знање

• оснажују једни друге и да се залажу за једнака права за особе са Дауновим  синдромом и

• постигну позитивне промене

 

 

Даунов синдром се јавља као последица тзв. тризомије хромозома 21. Уместо два хромозома 21, у овом синдрому их је три и зато се зове „тризомија 21“.

 

Још није познато зашто се овај синдром појављује, али Даунов синдром је увек био део људског постојања. Јавља у свим регионима света и најчешће резултира различитим ефектима на стилове учења, физичке карактеристике и здравље. Адекватни приступи здравственој заштити, програмима ране интервенције и инклузивном образовању, као и одговарајућа истраживања, од виталног су значаја за раст и развој појединца са Дауновим синдромом.

 

Процењена учесталост појављивања Дауновог синдрома је 1:1.700 живорођених беба широм света.