Aa

Aa

2015. решења за пензије у законском року

2015. решења за пензије у законском року

Читај ми

БЕОГРАД - Од 1. јануара 2015. године све представке које се односе на пензионисање мораће да се ресавају у року од 60 дана, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је рекао да је сада решено више од 6.000 захтева за пензије у филијали Београд Фонда ПИО, који нису били решени у законском року.

Министар је током посете Фонду ПИО, где је са руководством разговарао о ефикасности рада те филијале и доношењу решења, рекао да је испуњено све што је договорено и да више нема нерешених предмета.
"Показали смо да смо у стању да превазиђемо проблеме, када се другачије организујемо", рекао је Вулин и додао да је ове године било пет одсто више захтева за пензионисање, а пет одсто мање запослених у Фонду него прошле године.

Захваливши запосленима других филијала који су помоги да се обраде решења, Вулин је изразио наду да се овај проблем неће поновити и да би од 1. јануара 2015. све представке и захтеви за пензионисање требало и морало да се решавају у законском року.

Он је указао на податак да је за девет одсто повећана наплата доприноса што је, додао је, у директној корелацији са повећањем стопе запослености.
"Када слушамо све неверице у вези незапослености, ово је егзактан податак. Ако је за девет одсто повећана количина новца и доприноса за пензијско, онда је толико повећана и запосленост, ту нема преваре и то не може да се измисли било каквим креативним тумачењем броја запослених", рекао је он.

Директорка Фонда ПИО Драгана Калиновић рекла је да ће у наредној години филијала Београд радити у законском року, те да је у протеклом периоду решено 8.000 захтева више него у истом периоду прошле године.

Калиновић је казала да ће филијале фонда и сутра радити до 18 сати и да грађани могу долазити и подносити захтеве.

У претходном периоду радило је свих 12 шалтера и није било никаквих проблема нити гужви, навела је Калиновић.

Упитана да о вишковима који се у наредном периоду могу очекивати услед решавања проблема предузећа у реструктурирању и она је казала "да очекује да ће то бити у једној мери која ће се распоредити".
"Не очекујем велики притисак који нећемо моћи да поднесемо", рекла је она.

Она је такође навела податак да је за скоро девет одсто повећана наплата доприноса, што је, додала је, веома значајно.

Директор Филијале Фонда за Београд Иван Тодоровић рекао је да су уложени велики напори у новембру и децембру да се велики број нерешених захтева (који је достигао 10.800 месечног прилива захтева) реши и што је омогућено да се од 1. јануара идуће године крене са доношењем решења у законском року.

Он је рекао да је један део предмета који није решен у законском року обрађен и да је Фонд учинио све што се тиче поступка, али да није било могуће донети одлуку из висе објективних разлога.

Тодоровић је казао да су неки од разлога трајање међудржавног поступка, неподношење одређених пријава од послодаваца, неплаћање доприноса или зато што грађани нису доставили све потребне доказе.

Он се извинио грађанима који ове године нису добили решење за пензију у законском року, наводећи да ће Закон о ПИО Фонду убудуће бити поштован, те да ће се решења доносити у предвиђеном року од два месеца.

2015. - година борбе за повећање запошљавања

Вулин је изјавио да ће наредна 2015. година бити година борбе за повећање запошљавања, посебно младих.

Вулин је рекао да ће бити предузети одговарајући програми који ће утицати на повећање запослености.
"Тако ће у зависности од општине у којој се налазите за ново запошљавање бити одвојено између 150.000 и 250.000 динара, а за особе са инвалидитетом између 180.000 и 300.000 динара", рекао је Вулин.

Он је навео да је предвиђено да се плаћа стручна пракса за младе и да ће то дотирати држава, а да послодавац има обавезу да задржи ту особу шест месеци на том радном месту.
"Наш успех мериће се тиме колико ћемо имати нових запошљавања и како ћемо се упркос мерама штедње и кризи носити са проблемом незапослености", рекао је Вулин.

Министар је указао на податак да је за девет одсто повећана наплата доприноса што је, додао је, у директној корелацији са повећањем стопе запослености.
"Када слушамо све неверице у вези незапослености, ово је егзактан податак. Ако је за девет одсто повећана количина новца и доприноса за пензијско, онда је толико повећана и запосленост, ту нема преваре и то не може да се измисли било каквим креативним тумачењем броја запослених", рекао је Вулин.

Упитан о социјалном дијалогу, он је истакао да социјалини дијалог између партнера нормално функционише и да је пре неки дан одржана седница Социјално економског савета, као и да се очекује колегијум и још једна редовна седница.
"Природно је да сндикати и послодавци некад не могу да пронађу заједнички језик, природно је да се некад не слажемо сви, али сви волимо ову земљу и радићемо за њену добробит", поручио је Вулин.

Комисије за ревизију одлазиће до корисника пензија

Вулин је изјавио да ће се наставити са ревизијом инвалидских пензија и да ће због лоших временских прилика комисије Фонда ПИО, које су задужене за то одлазити у места у којима живе корисници тих пензија како они не би морали да путују у Београд и излажу се трошковима.
"Данас смо одлучили да због тешког времена и зиме не позивамо наше кориснике да долазе у Београд већ ћемо одредити комисије које ће одлазити у њихова места па ћемо ревизију вршити на лицу места да се људи не би излагали непотребним трошковима и да не би по овом времену морали да путују из својих места", рекао је Вулин новинарима.

Он је поручио да ће се ревизија инвалидских пензија наставити и наредне, али сваке године.
"Хоћемо да ствар истерамо до краја, све мора бити завршено у складу са законом и морамо да скинемо велик терет са инвалидских пензионера, да не би дозволили да их стално неко гледа попреко и сумња да су лажни. Овим поступком и великим радом запослених у фонду ПИО, ми тај проблем коначно решавамо" поручио је Вулин.