Aa

Aa

1. јун - Међународни дан заштите деце

1. јун - Међународни дан заштите деце

Читај ми

Међународни дан деце, 1. јун,  који је пут проглашен 1925. године у Женеви, на првој Светској конференцији о добробити деце, званично је усвојен у међународној заједници 1950. године, и од тада се обележава у многим земљама, укључујући и Републику Србију.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са министром Зораном Ђорђевићем, у складу са својим овлашћењима, активно радити на очувању и унапређењу права деце и њихове добробити, с посебним освртом на децу миграната, ради заштите најбољих њихових интереса и правилног развоја.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања активно се бави збрињавањем деце са посебним потребама, у установама које су намењене њима, спроводи Породични закон у свим аспектима који се тичу хранитељства, усвојења, старатељства и развода бракова. Поред тога, министарство има активну улогу у креирању јавних политика, као  носилац свих законских и подзаконских, и свих других аката и решења, која се односе на дечију популацију.

 

Посебна пажња усмерена је и ка деци миграната, превасходно оној која су без родитељске пратње, у смислу смештања  у установе које се баве збрињавањем деце, пружања здравствене и социјалне заштите и обезбеђивања едукације током боравка у нашој земљи.

 

Потребни су и додатни напори и активности, у сарадњи са другим државним органима, организацијама, удружењима и грађанима, усмерене ка унапређењу положаја деце која имају специфичне проблеме и потребе и захтевају интензивну и трајнију подршку државе и друштва (избегла и расељена, деца ромске националне припадности, деца са инвалидитетом, итд.). Заштита и унапређење права деце био је и остаје примарни задатак државе. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања даће свој пуни допринос остваривању тог циља.