Запошљавање особа са инвалидитетом

Запошљавање особа са инвалидитетом

Читај ми

Биљана Барошевић, в.д. поћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питња у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, присуствовала је отварању Сајма за запошљавање особа са инвалидитетом, на београдској општини Врачар, који је организован са циљем повећања могућности за запослење и равноправно учешће на тржишту рада ОСИ, али и њиховом осамостаљивању кроз рад.

 

„ Са намером уређења области запошљавања особа са инвалидитетом 2009. године усвојен је Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Министарство, на челу са министром господином Зораном Ђорђевићем, спроводи низ активности усмерених ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом и подизању свести друштвене јавности о правима и могућностима особа са инвалидитетом“, рекла је Барошевић.

 

Она је истакла да је Министарство установило нов начин рада са савезима и удружењима особа са инвалидитетом који се огледа у сарадњи у процесу креирања политика, затим иновирало је критеријуме за доделу средстава путем јавних конкурса и новим методолошким решењем у фокус ставља особе са инвалидитетом.

 

„За подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Министарство је обезбедило износ од 700.000.000,00 динара. Важно је истаћи тенденцију оснивања нових предузећа овог типа с обзиром да је у 2017. и 2018. години основано 9 нових предузећа. Тренутно у Републици Србији послује 53 предузећа са важећом дозволом за рад. Ова предузећа запошљавају укупно 1.905 лица, од тога 1.280 ОСИ, односно 67% ОСИ. У погледу власничке структуре, 38% предузећа послује средствима у државној својини, док 62% послује средствима у приватној средини. Предузећа су територијално распрострањена на подручју 22 локалне заједнице. У погледу тржишне улоге, ова предузећа производе више од 280 различитих производа и пружају више од 90 разноврсних услуга“, истакла је Барошевић и додала да је један од актуелних видова помоћи усмерених ка предузећима, поред субвенције зарада за ОСИ, и рефундација трошкова плаћеног репроматеријала, а за ове намене у 2018. години обезбеђено је 250 милиона динара.

 

Биљана Барошевић овом приликом је најавила и први сајам који организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања под геслом „Једнаки“, у периоду од 21. до 28. октобра 2018. године, на Београдском сајму.

 

Председник Општине Врачар проф. др Милан Недељковић изразио је задовољство због велике посећености Сајма.

“Општина брине о сваком појединцу, константно се трудимо да кроз сарадњу са послодавцима, али и организацију курсева и трибина помогнемо да нађу посао они који теже долазе до запослења. Причајте са послодавцима отворено и добро се представите”, поручио је Недељковић.

 

Директор Филијале Београд НСЗ Добросав Марић, пожелевши посетиоцима да нађу посао, а послодавцима да добију добре раднике, похвалио је општину Врачар што је препознала значај решавања проблема запошљавања ОСИ и додао да ће разговарати са председницима свих општина да се овакви сајмови организују.

 

“Сајмови су добра мера која даје резултате. Ове године је Филијала за град Београд Националне службе за запошљавање, уз помоћ ресорног министарства определила значајна средства за подстицајне мере за помоћ ОСИ, па је у финансијске мере укључено 250, а у нефинансијске 320 лица. Према нашим подацима, у односу на исти период прошле године смањен је број незапослених особа са инвалидитетом на евиденцији Филијале Београд и тренутно их је 1.597. У периоду од јануара до августа 2018. године са евиденције ове Филијале запослило се њих 1.208”, истакао је Марић.

 

Он је додао да искуства показују да особе са инвалидитетом показују велико интересовање за све програме НСЗ, да се боре да нађу посао и да су одговорни и вредни радници и позвао послодавце да користе мере НСЗ као помоћ за запошљавање ОСИ.

 

На сајму у општини Врачар у понуди је било око 200 слободних радних места, а тражили су се радници различитих профила и степена квалификација попут продаваца, магационера, административних радника, фармацеута, економиста и економских техничара, ИТ стручњака или курира и радника у кол центру.