Саопштење поводом трагичне несреће у фабрици „Леони“ у месту Питешти, у Румунији

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Саопштење поводом трагичне несреће у фабрици „Леони“ у месту Питешти, у Румунији

Читај ми

Поводом трагичне несреће у фабрици „Леони“ у месту Питешти, у Румунији, у којој је радница И.И., запослена у фабрици „Леони“ доо Прокупље погинула, а две раднице из исте српске фабрике повређене, инспектори рада су данас извршили ванредни надзор послодавца „Леони“ доо Прокупље.


Надзором је утврђено да је послодавац „Леони“ д.о.о. Прокупље упутио 103 запослена на привремени рад у фабрику „Леони“ у месту Питешти, у Румунији, међу којима су биле и три настрадале раднице, као и да је тај поступак спроведен у складу са Законом о упућивању запослених на привремени рад у иностранство. Утврђено је и да су повређене раднице оспособљене за безбедан и здрав рад на радном месту на ком су биле ангажоване.
Раднице су ангажоване уговором на одређено време код послодавца „Леони“ д.о.о. Прокупље, а анексом уговора о раду су упућене на привремени рад у иностранство од 6. марта до 2. маја 2017. године. Послодавац је, у складу са прописима, 7. марта обавестио Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о упућивању запослених на привремени рад у иностранство.
У циљу утврђивања околности које су довеле до несреће у фабрици „Леони“ у Румунији, Инспекторат за рад Републике Србије затражиће од румунске инспекције рада информацију о утврђеној одговорности и предузетим мерама.