Саопштење Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања поводом трагичног догађаја у илегалном дому за старе у Панчеву

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Саопштење Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања поводом трагичног догађаја у илегалном дому за старе у Панчеву

Читај ми

По сазнању за трагичан догађај који се догодио 29. октобра 2016. године у раним јутарњим часовима када су, након пожара који је избио у објекту у улици Светог Саве, бр. 60 у Панчеву, три особе изгубиле живот, инспектори Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и инспектори социјалне заштите у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања извршили су надзор и, према првим информацијама добијеним са терена, реч је о илегалном дому за старе.


Власници наведеног дома је претходно два пута забрањиван рад на две различите локације у Панчеву. Према расположивим подацима, у дому у коме је избио пожар боравио је 21 корисник, а од тог броја три корисника су након несреће преминула, 12 је повређено, двоје су преузели сродници, док је за пет корисника позван Центар за социјални рад у Панчеву како бих збринуо.
Обављен је и разговор са лицем из оближњег ресторана које је, по молби запослених, позвало Хитну помоћ, полицију и ватрогасце. У току је прикупљање података о корисницима и сродницима који су их сместили у овај дом, као и осталих информација од здравствене службе која је збринула поврђене кориснике и од станице полиције која је извршила увиђај.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поново апелује на грађане да чланове својих породица не остављају у илегалним домовима где немају одговарајућу заштиту и где нису потписани одговарајући уговори.
За 12 година постојања инспекције социјалне заштите издато је укупно 98 забрана за рад домовима за старе, а од тога је само током друге половине 2014, целе 2015. и током 2016. године издато укупно 56 таквих забрана.
Напомињемо да се на званичном сајту Министарства за рад налази списак свих лиценцираних објеката и још једном истичемо да постојање илегалних домова за старе не представља само незаконито обављање делатности и рад „на црно“, већ подразумева висок степен угрожености живота старих особа и најчешће недостатак елементарних услова за живот.