Потписан Локални протокол за превенцију и сузбијање родно заснованог насиља у Новом Пазару

Читај ми

В.д. помоћнице министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности Нина Митић присуствовала је потписивању Локалног протокола за превенцију и сузбијање родно заснованог насиља.

 

Потписивањем овог Протокола, Град Нови Пазар се сврстао у ред оних напредних градова у Републици Србији који предузимају мере активне политике у циљу јачања људских права и спречавања дискриминације и родно заснованог насиља, у складу са Законом о потврђивању Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици и Законом о спречавању насиља у породици.

 

Како је истакнуто на овом скупу, насиље у породици и насиље над женама је проблем којем наше друштво и институције последњих година посвећују доста пажње, а Влада је прокламовала политику нулте толеранције према насиљу, укључујући и родно засновано насиље, чијој реализацији активно доприноси и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у оквиру делокруга своје надлежности.

 

Заједничким деловањем органа државне управе и локалне самоуправе и удружења грађана дошло је до позитивних промена у креирању закона и механизама за превенцију и спречавање родно заснованог насиља, чему доприноси потписивање локалних Протокола, попут овог, управо потписаног у Новом Пазару.

 

Поред помоћнице, потписивању су присуствовали и амбасадор Краљевине Холандије Њ.Е. Хендрик Г.Ц. ван Дол, државни секретар у Министарству правде Радомир Илић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и директорка Културног центра „ДамаД“ Зибија Шаренкапић.