Почела реализација пројекта "Дубока прерада" у Панчеву

Почела реализација пројекта "Дубока прерада" у Панчеву

Читај ми

У рафинерији у Панчеву почела je реализација пројекта "Дубока прерада", инвестиција вредна 330 милиона евра, са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације рафинерије.
Почетку радова присуствовао је председник Србије Александар Вучић који је назначио значај тог пројекта не само за Панчево, јужни Банат и Војводину већ читаву Србију и навео да ће искоришћеност капацитета у преради нафте бити подигнута на више од 99 одсто, са квалитетним горивом и мање мазута. 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.
Вучић је, истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.
То је, казао је, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.
"Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што радимо и отварамо у Панчеву", рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта "Дубоке прераде".
НИС, подсећа, није руска, већ руско-српска компанија.
Вучић је истакао да од тог пројекта за две године очекујемо изнавредне резултате.
Инвестиције НИС-а су, назначио је, обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе.
"Kвалитет дизела и бензина бољи је код нас него у околним земљама, а наш посао је да увећамо производњу дизела, да имамо кокса, да тешку фракцију у нафти сведемо на минимум и покушамо да кажемо да припадамо једној од земаља са најмодернијом производњом нафте", рекао је Вучић.
У том смислу председник Србије је рекао и да је Србија ове године, у првих осам месеци, имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године. 
"А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно", рекао је Вучић на обележавању почетка радова на пројекту "Дубока прерада" у рафинерији Панчево. 
Он је рекао да са Руском федерацијом повећавамо трговинску размену. 
Та земља је све значајанији спољнотрговински партнер Србије, рекао је Вучић који је захвалио председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу. 
Председник Србије је назначио да је посебно важно што ће деца убудуће у Панчеву и околини расти без гас маски и имати другачију и сигурнију будућност. 
Поновио је да је ово велики и важан корак напред, да се нада да ћемо сви зaједно имати снаге за још пуно таквих корака који нас воде у будућност. 
Kако је рекао, очекује да у 2019. години буде приређен велики догађај када се радови на пројекту "Дубока прерада" заврше и још једном честитао свима који су заслужни да је тај пројекат кренуо у реализацију.
У пројекат "Дубока прерада" биће уложено око 330 милиона евра, завршетак радова на завршетку постројења планиран је за трећи квартал 2019.године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће најмодернији у Европи.
Тим пројектом НИС наставља тренд модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио понуду најквалитетнијих горива.
Нова постројења омогућиће оптимална искоришћења капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто, са садашњих 86 процената. 
То ће значити, како је саопштио НИС, повећану производњу вискоквалитетног бензина и дизела као и почетак производње кокса који се до сада увозио у нашу земљу.
Тиме ће НИС наставити да унапређује енергетску стабилност Србије. 
Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада "дубоке прераде" стећи услови за престанак прозводње мазута са високим садржајем сумпора.