ОДРЖАНА КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 97. ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ ОСЛОБОДИОЦА

ОДРЖАНА КОМЕМОРАТИВНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 97. ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ ОСЛОБОДИОЦА

Читај ми

Државни секретар Министарства за  рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију обележавања 97. годишњице од смрти краља Петра Првог Ослободиоца у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

 

Уз државне и војне почасти, крај владаревог саркофага венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.    

 

Организатор  државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


 

Краљ Петар Први Ослободилац (умро 16. августа 1921. године у Београду) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза,  тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.