Обележена двадесетa годишњицa страдања на Варваринском мосту

Обележена двадесетa годишњицa страдања на Варваринском мосту

Обележена двадесетa годишњицa страдања на Варваринском мосту

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов положио је венац, поводом обележавања 20. годишњице страдања на Варваринском мосту, код споменика жртвама бомбардовања Варваринског моста.

 

Венце су такође положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, начелник Расинског управног округа, председник општине Варварин, представници локалних самоуправа, породице жртава као и удружења и грађани.

 

Ваздушни напад на мост извршен је на празник Свету Тројицу и пијачни дан, када се у близини моста налазило преко 1000 људи. Тог дана било је ведро и сунчано време, што значи да су пилоти НАТО бомбардера имали добру видљивост. Бомбардери НАТО-а гранатирали су варварински мост у два наврата.

У првом нападу који је отпочео око 13:25 часова по локалном времену, мост је погођен са две ракете. Као последица погодака ракетама, мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу.