Обележена 90. годишњица смрти војводе Степе Степановића

Обележена 90. годишњица смрти војводе Степе Степановића

Читај ми

Чачак –  Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и сoцијална питања, Светозар Алексов, положио је ловоров венац, у име Владе Републике Србије, на гроб војводе Степе Степановића а поводом обележавања 90. годишњице од смрти истакнутог српског војсковође. Церемонија je одржана на градском гробљу у Чачку 27. априла 2019. године са почетком у 11 часова.

 

Венце на гроб славног војсковође положили су и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Града Чачка, удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и многобројни грађани.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уследила су обраћања државног секретара и градоначелник града Чачка као и пригодан културно-уметнички програм. Организатор државне комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Војвода Степа Степановић (1856-1929.) био је један од најзначајнијих војних заповедника у Србији током периода ослободилачких ратова који су се одиграли између 1912. и 1918. године. Његови највећи успеси на бојном пољу биле су битке на Једрену 1912. и битка на Церу 1914. године.

Допринос војводе Степе Степановића победи Српске војске у Балканским и Првом светском рату био је немерљив. Био је носилац великог броја високих српских и страних одликовања.

Војвода Степа Степановић умро је у Чачку 27. априла 1929. године.