ОБЕЛЕЖЕНА 89. ГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ ДР РУДОЛФА АРЧИБАЛДА РАЈСА

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић положио је венац и одао почаст поводом обележавања 89. годишњице од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса, код споменика др Арчибалда Рајса.

 

државног секретара венце су положили представници Амбасаде Швајцарске конфедерације у Београду, Криминалистичко-полицијске академије, Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда као и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је у даншњем Хаузаху, Баден 8. јула 1875. године, преминуо у Београду 8. августа 1929. године. Био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

На позив српске Владе др Рајс је 1914. године дошао у Србију да истражује злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је многе књиге и радове поводом тога.

Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији. Са српском војском прешао је у Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд, новембра 1918. године.

Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, док је по његовој жељи његово срце однесено у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта. На урни је писало:

„ Овде у овој урни на врху Кајмакчалана, Златно срце спава, Пријатељ Срба из најтежих дана, Јунак правде, Истине и Права, Швајцарца Рајса ком' нек је слава“.