Обележена 74. годишњица пробоја „Сремског фронта“

Обележена 74. годишњица пробоја „Сремског фронта“

Читај ми

Шид,  – Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Нерић, предводио је државну церемонију поводом обележавања 74. годишњице пробоја „Сремског фронта“. Церемонија полагање венаца одржана је у спомен комплексу „Сремски фронт“ код места Адашевци у општини Шид. Многобројним присутним грађанима обратили су се председник скупштине општине Шид, председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић и државни секретар Ненад Нерић, затим је присутнима уприличен пригодан културно-уметнички програм.

 

Организатор церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Поред државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинске владе, представници општине Шид, ОШ „Сремски фронт“, СУБНОР-а, дипломатски кор, и друга удружења и грађани

 

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника Бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.