Обележена 210. годишњица Боја на Чегру

Обележена 210. годишњица Боја на Чегру

Обележена 210. годишњица Боја на Чегру

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију обележавања 210. годишњице боја на Чегру,  у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.

 

Крај споменика Стевану Синђелићу, венце су положили представници,  Министарства одбране, Војске Србије, Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породице Синђелић као и велики број удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


 

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна  столећа.