Обележeна 150. годишњица од смрти кнеза Михаила Обреновића

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је државну церемонију поводом обележавања 150. годишњице од смрти кнеза Михаила Обреновића у Саборној цркви у Београду код саркофага кнеза Михаила.

 

Пре почетка државне церемоније одржан је верски обред. Организатор комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Поред државног секретара венце је положила делегација Министарства одбране и Војске Србије као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 


Кнез Михаило Обреновић (владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

Владавине кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке. Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 10. јуна (29.маја) 1868. године.