OБЕЛЕЖEНА 103. ГОДИШЊИЦА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

OБЕЛЕЖEНА 103. ГОДИШЊИЦА ОД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

Читај ми

Лазаревац  – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је 15. децембра 2017. године  државну церемонију поводом обележавања 103. године од Колубарске битке у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника.

 

Истог дана, у наставку програма одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти војницима страдалим у Колубарској бици.

 

Организатор државне свечаности је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

 

Поред државног секретара венце су  положили и одали почаст  представници Министарства одбране и Војске Србије, председник општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти присутнима су се обратили председник Општине Лазаревац, Бојан Синђелић и државни секретар Негован Станковић након чега је одржан  пригодан уметнички програм. 

 

    Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.