Обележена 102. годишњица од Топличког устанка

Обележена 102. годишњица од Топличког устанка

Читај ми

Прокупље  – Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић, предводио је, 26. фебруара 2019. године, државну церемонију поводом обележавања 102. годишњице од избијања Топличког устанка. Церемонија полагање венаца одржана је код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918 и жртвама Народног устанка 1917. године који се налази у центру Прокупља. Присутним грађанима обратили су се и градоначелник Прокупља Александар Симоновић и државни секретар Зоран Антић.

 

Организатор церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Поред државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Топличког управног округа, градоначелник Прокупља, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани. Церемонији је присуствовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов.

 

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу а проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.  Био је то једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.