Обележен Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Обележен Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Читај ми

Панчево, Јабука  – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводио је 16. децембра 2017. године државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату која је одржана у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса „Стратиште“ у Јабуци код Панчева.

 

„Данашњи дан Србија је посветила страдалим Ромима, који су за време Другог светског рата на простору Србије континуирано, систематски и плански убијани од стране нацистичке окупационе власти. Страдали су једнако као и Срби, Јевреји, и остали грађани тадашње Југославије, које су фашисти осудили на смрт само због њихове боје коже, вере, језика или нације“ рекао је у свом обраћању на свечаности државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, и при том додао да „Србија поштује све своје жртве и све жртве које су страдале од стране Вермахта и њихових савезника током Другог светског рата и да је наш задатак да као део модерне и цивилизоване Европе никада не дозволимо да се геноцид од стране фашиста, њихови бројни злочини и масакри забораве“.

 

Станковић је приликом свог обраћања поручио да Србија разним подстицајима жели да поправи економску ситуацију, социјално стање и статус Рома у друштву и да едукацијама утиче на подизање свести о значају образовања код припадника ромске популације, а кроз стипендије омогући њихово несметано школовање, и при том нагласио да је циљ државе Србије да Ромима обезбеди посао и веће плате, а не социјалну помоћ и већа социјална примања, да прошири ниво здравствене заштите и да свеобухватним деловањем утиче на боље и ефикасније укључивање Рома у друштво и друштвене токове.

 

Присутнима се обратио и градоначелник града Панчева Саша Павлов и заменик председника Националног савета Ромске националне мањине Србије Јелена Јовановић.

 

Венце су поред државног секретара положили и одали почаст страдалима градоначелник града Панчева, представници Националног савета Ромске националне мањине Србије, Дипломатског кора у Републици Србији, удружења и грађани.

 

У оквиру државне церемоније изведен је уметнички програм у којем су учествовали Београдски камерни хор, са диригентом господином Владимиром Марковићем, тамбурашки оркестар и уметници - глумица Љиљана Драгутиновић и глумац Иван Јевтовић.

Oрганизатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Панчевом.

       

 

Повод за одржавање комеморативних окупљања 16. децембра јесте сећање на 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године.Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме - Zigeunerlager.

 

Заточени Роми потицали су територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чешко-Словачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано.

 

Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор ``Црвени крст`` у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.

 

Геноцид над Ромима у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба која је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.