Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, која ће бити одржана 16. децембра 2021. године у 11 часова, на локалитету масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса „Стратиште“ у Јабуци код Панчева.

 

Венце и цвеће ће положити и представници града Панчева, представници дипломатског кора у Републици Србији, удружења и грађани.

        

Повод за одржавање комеморативних окупљања 16. децембра јесте сећање на 16. децембар 1942. године, када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме - Zigeunerlager. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано. 

Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.