Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Обележавање Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату која ће бити одржана 16. децембра 2020. године у 11 часова у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату Спомен-комплекса „Стратиште“ у Јабуци код Панчева.

 

Државна церемонија подразумева полагање венаца и одавање почасти, обраћање представника Града Панчева, председника Националног савета Рома Далибора Накића и државног секретара Миодрага Капора. 

 

Венце и цвеће ће положити и представници Дипломатског кора у Републици Србији и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Церемонија ће бити одржана у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

        

 

Повод за одржавање комеморативних окупљања 16. децембра јесте сећање на 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године.Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме - Zigeunerlager. 

 

Заточени Роми потицали су територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чехословачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано. 

 

Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.

 

Геноцид над Ромима или Порајмос у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба која је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.