Обележавање годишњице страдања Срба у Подрињу

Обележавање годишњице страдања Срба у Подрињу

Обележавање годишњице страдања Срба у Подрињу

Читај ми

На позив Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор присуствоваће 02. јула 2022. године у 10.30 часова церемонији полагања венаца и одавања почасти Србима убијеним у Подрињу на Градском гробљу у Братунцу. 

 

 

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака током грађанског рата у Босни и Херцеговини страдало је 2.428 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. Напади су углавном извођени на најзначајније православне празник: Божић, Српску Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан...

 

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине срба у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

 

У том пероду је само на подручју Сребренице нападнуто 21 српско село у којима је убијено више од 400 Срба, а у нападу на 22 српска села Општине Братунац убијено је најмање 560 Срба.

 

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге под командом Насера Орића су упале у више српских села пљачкајући и палећи све што су стигле, а у српским селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони убили су и масакрирали 69 Срба.

 

На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин, од стране припадника тзв. Армије БиХ, над српским цивилима. Злочини над српским становништвом су вршени у време када је Сребреница била заштићена и демилитаризована зона Организације Уједињених Нац