Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће 26. и 27. октобра 2022. године од 11 часова церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици. 

 

Планирано је да 26. октобра 2022. године у 11 часова буде одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу у месту Петржалка, где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године. 

 

У четвртак, 27. октобра 2022. године у 10 часова биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у Логору Велики Међер. 

 

Венце ће на оба места положити и одати почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, представници Града Братиславе и Општине Петржалка, представници Општине Велики Међер у Словачкој Републици.

     

 

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено 5135 српских војника и 312 црногорских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21.000 логораша. Формиран је први од свих логора у августу 1914. године а престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести.  Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална заједница. 

 

На војном гробљу у Петржалки сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.