Oбележавањe 99. годишњице од смрти Гаврила Принципа

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Oбележавањe 99. годишњице од смрти Гаврила Принципа

Читај ми

Београд – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић предводиће државну церемонију поводом обележавања 99. годишњице од смрти Гаврила Принципа која ће бити одржана 28. априла 2017. године са почетком у 11.00 часова код споменика Гаврилу Принципу у Финансијском парку у Београду (угао улица Немањине и Сарајевске).


На споменик великог револуционара биће положени венци и одате државне и војне почасти. Поред државног секретара венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Гаврило Принцип рођен је у селу Обљај, код Босанског Грахова, 25. јул 1894. године, а преминуо је Терезину, у данашњој Чешкој Републици 28. априла 1918. године. У тврђави у Терезину, данас још увек постоји ћелија у којој Гаврило Принцип тамновао, и у чији зид су уграђени окови којим је био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије уграђена је скромна плоча са именом затвореника.