Обележавање 80-огодишњице Дана сећања на страдање цивила у Драгинцу код Лознице

Обележавање 80-огодишњице Дана сећања на страдање  цивила у Драгинцу код Лознице

Обележавање 80-огодишњице Дана сећања на страдање цивила у Драгинцу код Лознице

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије, предводиће државну церемонију полагања венаца и одавања почасти 14. октобра 2021. године у 11 часова у месту Драгинац код Лознице посвећену очувању достојанственог сећања на 2.950 цивила брутално ликвидираних 14. октобра 1941. године.

 

Поред државног секретара, код спомен костурнице у Драгинцу венце ће положити уз државне и војне почасти и представници Града Лознице, представници Основне Школе „14. октобар“ у Драгинцу, и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

После церемоније полагања венаца планирана су протоколарна обраћања. Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Спомен-костурница у селу Драгинац код Лознице сведочи о првом масовном злочину почињеном над цивилима у раздобљу Другог светског рата на територији тада окупиране Србије, када је током једног дана (14. октобра 1941. године), извршена одмазда стрељањем 2.950 цивила.

 

У јесен 1941. године јединице Вермахта кренуле су у офанзиву са циљем да поврате изгубљене територије у западној Србији. Једна казнена експедиција упутила се ка Крупњу, али је на мосту преко Јадра код места званог Гајића Стена у близини Драгинца заустављена и разбијена од стране партизанских одреда 14. октобра 1941. године.

 

Немачке окупационе снаге су као одмазду за овај пораз из Драгинца и околине сакупиле и потом на неколико места у Драгинцу стрељале укупно 2.950 лица. Најмлађа жртва била је стара свега три дана. Након тога су их све затрпали у заједничке гробнице. 

 

Гробнице су после рата уређене и обележене, а 1961. године сви посмртни остаци пренети су у заједничку спомен-костурницу изван села. Спомен-костурница је обележена гранитним спомеником висине седам метара, аутора Остоје Горданића Балканског. На меморијалу су исписани спомен-текстови. На месту ранијих гробница остале су уређене хумке на којима се налазе плоче са стиховима Ђорђа Радишића.

 

Спомен-костурница у Драгинцу код Лознице у потпуности је обновљена средствима ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачких и социјалних питања 2011. године.

 

Злочин у Драгинцу, који је претходио сличним трагичним догађајима у Краљеву и Крагујевцу током октобра исте године, у претходним деценијама постепено је заборављан тако да седамдесет година касније, у наше време, мали број грађана Србије има сазнања о злочину који је почињен.