Обележавање 80. годишњице oд битке на Кадињачи

Обележавање 80. годишњице oд битке на Кадињачи

Обележавање 80. годишњице oд битке на Кадињачи

Читај ми

Поводом обележавања 80. годишњице oд битке на Кадињачи, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у име Владе Републике Србије, 29. новембра 2021. године у 11.00 часова, предводиће државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-комплекса „Кадињача“ код Ужица.

 

Поред министарке, венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Града Ужица, представници СУБНОР-а Србије, представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

Након церемоније полагања венаца, присутнима ће се обратити министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, након чега је предвиђен културно – уметнички програм. 

 

Oрганизатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Ужицом и Народним музејом у Ужицу. 

 

 

Меморијални комплекс на Кадињачи код Ужица сведочи о херојским новембарским данима 1941. године када су припадници Радничког батаљона којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци 1. батаљона Посавског одреда и Орашке чете 2. Шумадијског одреда пружили жесток отпор далеко надмоћнијем непријатељу који је у том периоду спроводио офанзиву на ослобођену територију у историји познату као Ужичка Република. 

 

Борци Радничког батаљона храбро су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила.

 

Спомен-комплекс „Кадињача” код Ужица обновљен је током 2011. године средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Сам комплекс представља сложену архитектонско-музеолошку целину који чини низ сегмената грађених у периоду између 1952. и 1979. године. У првој фази, године 1952. на Кадињачи је подигнут споменик пирамидалног облика под којим се налази костурница у којој почивају посмртни остаци припадника Радничког батаљона страдалих током битке.

 

Знатно проширење и обогађење комплекс је доживео 1979. године када је, по прејекту чији су аутори вајар Миодраг Живковић и архитекта Александар Ђокић, окончано његово уређење чиме је он добио данашњи изглед.