Oбележавање 77. годишњицe од битке на Козари

Oбележавање 77. годишњицe од битке на Козари

Oбележавање 77. годишњицe од битке на Козари

Читај ми

 Потпредседник Народне скупштине Републике Србије господин Верољуб Арсић, у својству изасланика председника Народне скупштине Републике Србије, госпође Маје Гојоковић пoложиће венац и одати почаст херојима битке на Козари 30. јуна 2019. године у 10.45 часова на церемонији заједничког обележавања 77. годишњице од битке на Козари у Националном парку „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској.

 

Такође државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов присуствоваће церемонији полагања венаца и одавања почасти.

 

Церемоније је део програм заједничког обележавања значајних историјских догађаја усаглашен између Владе Републике Српске Републике и Владе Републике Србије.

 

Из Републике Србије обележавању ће присуствовати и студенти Криминалистичко–Полицијског универзитета и Војне академије из Београда, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари, Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч , али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.