Обележавањe 76. годишњице од пробоја Сремског фронта

Обележавањe 76.  годишњице од пробоја Сремског фронта

Обележавањe 76. годишњице од пробоја Сремског фронта

Читај ми

Шид, Адашевци – државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће 12. априла 2021. године у 11 часова у оквиру Спомен-комплекса „Сремски фронт“ државну церемонију поводом обележавања 76. годишњице од пробоја Сремског фронта у Адашевцима код Шида. После церемоније полагања венаца и одавања државних и војних почасти предвиђена су обраћања као и пригодан уметнички програм.

 

Церемонији ће поред представника Владе и Војске Србије, присуствовати преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници Општине Шид, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и  грађани.

 

 

Пуних стотину седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника. Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене армије и Бугарске Народне Армије, као и Бригада „Италија“.

 

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око тринаест и по хиљада југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, хиљаду сто припадника Црвене Армије, шест стотина тридесет припадника бугарске Народне Армије и стотину шездесет три Италијана из састава југословенских јединица.

 

На страни непријатеља, погинуло је око тридесет хиљада војника.

 

Важно је нагласити да је пробој Сремског фронта означио и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.