OБЕЛЕЖАВАЊЕ 75. ГОДИШЊИЦE ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ

OБЕЛЕЖАВАЊЕ 75. ГОДИШЊИЦE ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања З

оран Ђорђевић присуствоваће у недељу, 1. јула 2018. године у 10.45 часова церемонији заједничког обележавања Владе Републике Српске и Владе Републике Србије -  75. годишњици од Битке на Козари у Националном парку  „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској.

Министар ће положити венац и одати почаст херојима битке на Козари и обратити се присутнима.

Обележавање битке на Козари је од 2015. године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.   

Церемонију ће предводити председник Републике Српске Милорад Додик, а поред министра Ђорђевића биће присутни и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Миленко Савановић као и студенти Криминалистичко-Полицијске и Војне академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије као и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

                                                                         

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари , Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч , али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.