Oбележавање 23. годишњице страдања на Варваринском мосту

Oбележавање 23. годишњице страдања на Варваринском мосту

Oбележавање 23. годишњице страдања на Варваринском мосту

Читај ми

Поводом обележавања 23. годишњице страдања на Варваринском мосту, 30. маја 2022. године у 12.00 часова, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положиће венац на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања 

 

Организатор комеморативног окупљања је Општинска управа Варварин.

 

Венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, начелник Расинског управног округа, Општина Варварин, представници локалних самоуправа, породице жртава као и удружења и грађани.

 

 

Ваздушни напад на мост извршен је на празник Свету Тројицу и пијачни дан, када се у близини моста налазило преко 1000 људи. 

 

У првом нападу који је отпочео око 13:25 часова по локалном времену, мост је погођен са две ракете. Као последица погодака ракетама, мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу.