Oбележавање 216. годишњице од боја на Мишару

Oбележавање 216. годишњице од боја на Мишару

Oбележавање 216. годишњице од боја на Мишару

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију обележавања  216. годишњице од боја на Мишару код Шапца, која ће се одржати 13. августа 2022. године у 10 часова. Церемонија ће бити одржана код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима у месту Мишар код Шапца. 

 

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Мачванског управног округа и Града Шапца, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


 

 

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског Царства. Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су том приликом однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.

 

У самом центру села Мишар код Шапца 1906. године, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут је споменик, а у наредном периоду и здање музеја са поставком која приказује сам бој, догађаје који су му претходили, знамените учеснике ове велике битке, као и његове последице.