Обележавање 211. годишњице од боја на Чегру

Обележавање 211. годишњице од боја на Чегру

Обележавање 211. годишњице од боја на Чегру

Читај ми

Ниш, Чегар – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће 31. маја 2020. године у 11 часова државну церемонију обележавања 211. годишњице од боја на Чегру. Церемонија ће бити одржана код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.

 

Такође венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породица Синђелић као и  удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба. 

 

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Нишом. 

 

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

 

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна  столећа.