Обележавање 208. годишњице боја на Чегру

Обележавање 208. годишњице боја на Чегру

Читај ми

Ниш, Чегар – Помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић предводиће државну церемонију поводом обележавања 208. годишњице боја на Чегру која ће бити одржана 31. маја 2017. године са почетком у 11.00 часова код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен–комплекса на Чегру код Ниша.


Крај споменика Стевану Синђелићу на Чегру венце ће поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања такође положити представници Министарства одбране, и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ниша, Општине Пантелеј као и великог броја удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.
Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.
Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.