Обележавањe 159. годишњице од смрти кнеза Милоша Великог

Обележавањe 159. годишњице  од смрти кнеза Милоша Великог

Обележавањe 159. годишњице од смрти кнеза Милоша Великог

Читај ми

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 159. годишњице од смрти кнеза Милоша Великог 26. септембра 2019. године у 12 часова у Саборној цркви у Београду.

Церемонија ће обухватити верски обред, полагање венаца и одавање почасти.

 

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Венце ће поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, положити представници Министарства одбранe и  Војске Србије као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Кнез Милош Велики (владао од 1815. до 1839. и од 1858. до 1860. године) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. За предводника Другог српског устанка изабран је на Цвети, 23. априла 1815. године, у Такову крај Горњег Милановца. 

 

Владавине кнеза Милоша Великог обележило је постепено успостављање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског Царства, као и завођење личне власти и сукоби са политичким противницима. Био је велики противник доношења устава који би ограничио његову, до тада, апсолутну власт у Србији.

 

Након што је 1835. године усвојен Сретењски устав унутрашња политичка криза у Србији почела је да се захуктава да би кулминирала 1838. године проглашењем тзв.

 

Турског устава и абдикацијом кнеза Милоша до које је дошло 1839. године.

 

Након свргавања кнеза Александра (Карађорђевића), кнез Милош се по други пут нашао на српском престолу и то од 1858. до своје смрти 26. септембра 1860. године.