Обележавање 153. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележавање 153. годишњице смрти  кнеза Михаила Обреновића

Обележавање 153. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића

Читај ми

Београд – Државни секретар Минстарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће државну церемонију поводом обележавања 153. годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића у Саборној цркви у Београду, дана 10. јуна 2021. године у 12 часова.

 

Пре почетка државне церемоније биће одржан верски обред. Организатор комеморативне свечаности  је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Крај саркофага прослављеног владара венце ће положитии висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

Кнез Михаило Обреновић (владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. 

Владавине кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке. Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 10. јуна (29.маја) 1868. године.