Oбележавање 107. годишњице Колубарске Битке

Oбележавање 107. годишњице Колубарске Битке

Oбележавање 107. годишњице Колубарске Битке

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће 15. децембра 2021. године у 11 часова државну церемонију одавања почасти и полагања венаца поводом обележавања 107. годишњице од Колубарске битке.

 

Државна церемонија биће одржана у Спомен-храму са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу, у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника.

 

Истог дана, полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца биће обележена ова значајна годишњица.

Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

 

Венце ће положити и делегације Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке у Републици Србији, удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

 

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.