Oбележавање 106. годишњице од Церске битке

Oбележавање 106. годишњице од Церске битке

Oбележавање 106. годишњице од Церске битке

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће државну церемонију 19. августа 2020. године у 10 часова у оквиру  спомен-комплекса „Церска битка“ у месту Текериш код Лознице поводом обележавања 106. годишњице од Церске битке. Церемонија подразумева полагање венаца и одавање почасти и протоколарна обраћања. 

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Код спомен-костурнице у Текеришу венце ће такође положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, Града Шапца, Општине Крупањ, амбасада  као и представници бројних удружења и грађана oпредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

 

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у читавом току Првог светског рата. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

 

Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници Српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до наших дана.