Oбележавање 106. годишњице Колубарске Битке

Oбележавање 106. годишњице Колубарске Битке

Oбележавање 106. годишњице Колубарске Битке

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводиће 15. децембра 2020. године у 11 часова државну церемонију поводом обележавања 106. годишњице од Колубарске битке. Државна церемонија која подразумева полагање венаца и одавање почасти, биће одржана у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника. Истог дана, полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца биће обележена ова значајна годишњица. 

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије, Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац. 

 

Венце ће такође положити делегације Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске и Словачке у Републици Србији, општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уследиће протоколарна обраћања.

 

Церемонија ће бити одржана у складу са актуелном епидемиолошком сиуацијом.

 

 

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.