Обележавање 106. годишњице битке на Кајмакчалану

Обележавање 106. годишњице битке на Кајмакчалану

Обележавање 106. годишњице битке на Кајмакчалану

Читај ми

Полагањем венаца и одавањем почасти српским војницима, сутра, 23. септембра 2022. године, у местима Егзоплатанос и Алмопиа, у области Аридеа у Грчкој, биће обележена 106. годишњица битке на Кајмакчалану.

 

На споменик српским војницима у селу Егзоплатанос венце ће у 10 часова положити државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, а на споменик Шумадијској дивизији у оквиру месног гробља „Свети Лазар“ у општини Алмопиа у 11 часова државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор. 

 

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници локалних грчких власти.

 

После 18 дана тешке и неизвесне борбе на Кајмакчалану, српска војска је успела да пробије „Капију слободе“ и да победоносно крене пут домовине. 

 

Од камења са Кајмакчалана направљен је споменик-осматрачница у Пионирском парку у Београду, који је подсетник на страдања и жртве које је Србија поднела у Великом рату.