OБЕЛЕЖАВАЊЕ 103. ГОДИШЊИЦЕ OД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

OБЕЛЕЖАВАЊЕ 103. ГОДИШЊИЦЕ OД КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводиће 15. децембра 2017. године у 11 часова у Лазаревцу државну церемонију поводом обележавања 103. годишњице од Колубарске битке. Државна церемонија која подразумева полагање венаца, одавање почасти, обраћање државног секретара и уметнички програм ће бити одржана у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника

Истог дана, у наставку програма одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца церемонијом полагања венаца и одавања почасти наставља се обележавање годишњице овог значајног историјског догађаја.      

Организатор државне свечаности је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

    Венце ће положити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, председник општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

    Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уследиће пригодан уметнички програм и протоколарна обраћања.

 

 

    Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.