Обележавање 103. годишњице Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Обележавање 103. годишњице Дана примирја у Првом светском  рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Обележавање 103. годишњице Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије, предводиће церемонију полагања венаца поводом обележавања 103. годишњице Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра 2021. године, у 11 часова, на Српском војничком гробљу у граду Битољу у Републици Северној Македонији.

 

Церемонији ће присуствовати и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Владе Републике Северне Македоније, представници српске заједнице у Републици Северној Македонији, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда,  као и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Организатор церемоније је Влада Републике Србије, Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије заједно са Амбасадом Републике Србије у Републици Северној Македонији. У оквиру церемоније полагања венаца и одавања почасти планирано је протоколарно обраћање.

 

Истог дана планиране су церемоније полагања венаца и одавања почасти на српским војничким гробљима у местима Бач, Добровени, Живојно и Скочивир.

 

 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

 

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.)