Министар Ђорђевић положиће венац на гроб вожда Карађорђа поводом Дана државности Србије

Министар Ђорђевић положиће венац на гроб вожда Карађорђа поводом Дана државности Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положиће венац Владе Републике Србије и одати почаст вожду Карађорђу 15. фебруара 2018. године у 13 часова у цркви Светог Ђорђа на гробу вожда Карађорђа на Опленцу, поводом Дана државности Србије – Сретења.

 

Венце ће поред министра положити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Општине Топола, удружења за неговање традиција ослбодилачких ратова Србије и грађани.

 

                                 

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти. На збору старешина у Орашцу, 14. фебруара 1804. године за вођу устанка изабран је Ђорђе Петровић.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука. Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

            Сретење - Дан државности Србије обележава се у спомен на почетак Првог српског устанка (15. фебруар 1804. године) и чин проглашења (Сретењског) Устава Књажевине Србије (15. фебруар 1835. године), а на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Републици Србији („Службени гласник РС” бр. 43/01, 1/07 и 92/11) обележава се нерадно два дана 15. и 16. фебруара).