Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Меморијални концерт поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, на којем ће се присутнима обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, одржаће се у среду, 9. новембра у 20 часова, у Народном позоришту у Београду (улица Француска бр. 3). Организатор Меморијалног концерта је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.   Догађају ће присуствовати представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, в

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Читај ми

Меморијални концерт поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, на којем ће се присутнима обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, одржаће се у среду, 9. новембра у 20 часова, у Народном позоришту у Београду (улица Француска бр. 3).

 

Организатор Меморијалног концерта је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.  

 

Догађају ће присуствовати представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели Холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања.

 

Молимо представнике медија да потврде своје присуство на мејл адресу press@minrzs.gov.rs најкасније до сутра до 14 часова.  

Концерт ће директно преносити Радио - телевизија Србије на свом другом програму.

 

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

 

Тај догађај – познат као Кристална ноћ – сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.