Aa

Aa

Комеморативне свечаности поводом обележавања 102. годишњице од повлачења српске војске на острво Крф (Албанска голгота)

Комеморативне свечаности поводом обележавања 102. годишњице од повлачења српске војске на острво Крф (Албанска голгота)

Читај ми

„СЛАВОМ ОВЕНЧАНИМ ПРЕЦИМА“

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводиће у име Владе Републике Србије 28. септембра 2018. године у 11 часова на грчким јонским острвима Крф и Видо, комеморативне свечаности у знак сећања на око две стотине педесет хиљада страдалих цивила и припадника српске војске.

 

Министар ће положити венце и одати почаст код спомен-костурнице у Маузолеју на острву Видо, код морнаричког крста и у „плаву гробницу“. После церемоније полагања венаца у Маузолеју предвиђено је обраћање министра.

 

Комеморативним свечаностима присуствоваће висока делегација Министарства Одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке, представници Града Крфа, представници више српских удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије као и студенти Војне и Криминалистичко – полицијске кадемије из Београда.

      

После неуспелог покушаја да се српска Војска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армије и пресецања комуникација те изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српској Војсци Врховна Команда је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско приморје. После више од месец дана тешких маршева по најтежем времену и беспућу, српска Војска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на којем се до априла прикупило 151.828 војника, у Бизерти око 13.000 војника, а на Корзици и у Француској њих око 5.000. Начелник Врховне Команде генерал Петар Бојовић на Крф је стигао међу последњим ешалонима 5.(18) априла 1916. године. Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје. У питању је раздобље великог страдања цивилног становништва и припадника оружаних снага који су, исцрпљени дуготрајним маршевима кроз Косово и Метохију и Албанију, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо.
 

У склопу обележавања годишњице, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић предводиће церемоније полагања венаца и одавања почасти 27. септембра 2018. године у 9.30 часова код спомен-плоче у Гувији (место искрцавања српске војске на Крф), на споменик Дринској дивизији, као и код споменика Јанису Јанулису.

 

Комеморативним церемонијама присуствоваће висока делегација Министарства Одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке, представници Града Крфа,  представници више српских удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије као и студенти Војне Академије из Београда и студенти Криминалистичко-Полицијске Академије из Београда и Бања Луке.