Aa

Aa

Изјава министра Ђорђевића поводом појачанe контроле боловања

Изјава министра Ђорђевића поводом појачанe контроле боловања

Читај ми

Након разговора обављених између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кинеских инвеститора, турских инвеститора на југу Србије, синдиката и Уније послодаваца, констатовано је да је злоупотреба боловања један од проблема које треба решити. 
Договором Министарства за рад и Министарства здравља установљено је да овај проблем може да се реши оштријим контролама које ће утврдити да ли постоје евентуалне злоупотребе боловања.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће појачана контрола боловања важити за целу Србију.
Када радник оде на боловање, према речима министра Ђорђевића, он доноси дознаку у своју компанију и послодавац ако посумња да постоји злоупотреба, према Закону о раду, има могућности и начина да то провери
„Како је прописано Законом о раду, чланом 179 ставом 4, послодавац је у могућности да тражи вандредну контролу боловања, о свом трошку, уколико евентуално посумња да радник није болестан. Такође чланом 179, ставом 3.3 Закона о раду, објашњено је да уколико радник злоупотребљава право на боловање, послодавац је у могућности да прекине радни однос“ истакао је министар Ђорђевић.
Министарство здравља појачаће контролу у свом ресору, односно контролу лекара који издају боловања и комисија које касније и контролишу оправданост коришћења боловања.
„Жеља државе је да законски заштити како радника и радно место тако и послодавца. У противном марљиви радници трпе радећи и посао који би иначе радио радник који злоупотребљава боловање, радно место остаје упржњено, а имамо доста људи на бироу који су у потрази за запослењем и послодавци имају проблем са пословањем и самим тим мања је уплата пореза држави. Држава жели то да санкционише“, констатовао је министар Ђорђевић.
Министар Ђорђевић истакао је да Синдикати јесу ти који штите марљиве раднике, оне који желе да раде и да управо радници који злоупотребљавају право на боловање раде против њих.
Ђорђевић је рекао и да је тешко проценити колико је злоупотреба боловања распрострањена, али да се сигурно зна да постоје људи у компанијама који злоупотребљавају боловање, чак да постоје и неки случајеви где људи иду на боловање 20-ак дана, па се врате три дана на посао, па оду опет на боловање, само да би избегли комисију.
Говорећи о захтеву Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, који је тражио појашњења везана за најаве на који начин ће бити контролисана злоупотреба боловања, јер је то већ како Шабић каже законом одређено, Ђорђевић је истакао да је све доступно и биће доступно и поверенику Шабићу.
„Ја нисам одговоран за оно што је он разумео, већ за оно што ја кажем“ нагласио је министар Ђорђевић.
Министар је још једном истакао да ће ова контрола боловања важити за целу Србију.
„Нама је у интересу да покажемо да је Србија одговорна држава како према страним инвеститорима, које желимо да привучемо да још више улажу, тако и домаћим инвеститорима. Такође желимо да заштитимо и раднике који марљиво раде и да овај вид злоупотребе права из радног односа сузбијемо“, закључио је министар Ђорђевић.