Државни секретар Негован Станковић на обележавања 70. годишњице од оснивања и рада Републичког завода за заштиту споменика културе

Државни секретар Негован Станковић на обележавања 70. годишњице од оснивања и рада Републичког завода за заштиту споменика културе

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић присуствовао je свечаности поводом обележавања 70. годишњице од оснивања и рада Републичког завода за заштиту споменика културе Србије на којој су уручене Захвалнице институцијама и појединцима са којима Републички завод за заштиту споменика културе негује дугогодишњу успешну сарадњу.

Том приликом додељена је Захвалница Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања коју је у име Министарства примио државни секретар Негован Станковић.  

Свечаности су присуствовали представници Владе, Војске, Српске православне цркве, Локалне самоуправе, Завода за заштиту споменика културе из Србије и региона, дипломатског кора и грађани.

 

    

    Захваљујући посебном залагању књижевника Милорада Панића – Сурепа (касније првог директора Завода), Влада Србије основала је 1947. године Завод за заштиту и научно проучавање споменика културе Народне Републике Србије, са седиштем у Београду.

    Завод је преименован 1960. године у Републички завод за заштиту споменика културе – Београд, 1971. припојен му је Југословенски институт за заштиту споменика културе, а убрзо је започела организација мреже установа заштите на територији Србије.

    Републички завод за заштиту споменика културе – Београд евидентира, истражује, штити и презентује наслеђе од најстаријих праисторијских и античких споменика, средњовековне сакралне и фотификационе архитектуре, народног градитељства, до споменика новије историје и савременог стваралаштва, што данас представља драгоцену културно-историјску, уметничку, образовну и естетску вредност Србије и српског народа.

    Од категорисаних непокретних културних добара у Листу светске културне и природне баштине Унеска први је уписан споменички комплекс Стари Рас са Сопоћанима 1979. године, затим манастир Студеница 1986, следе манастир Дечани 2004, манастири Грачаница и Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка у Призрену 2006, као и археолошко налазиште Гамзиград / Ромулијана 2007.