Aa

Aa

Држaвна секретарка Стана Божовић на трибини „Заједно у борби против насиља над женама“

Држaвна секретарка Стана Божовић на трибини „Заједно у борби против насиља над женама“

Читај ми

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић учествовала је на трибини под називом „Заједно у борби против насиља над женама“  која је организована у оквиру кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“.

    Државна секретарка Стана Божовић је пренела поруку министра Ђорђевића којом се пружа подршка заједничкој борби против насиља и Зрењанину као примеру добре праксе. Порука државне секретарке је да се не смемо мирити са насиљем, јер податак да је само ове године 26 жена изгубило живот као жртва партнерских односа, говори у прилог томе, посебно имајући у виду да је партнерско насиље генератор и осталих облика насиља.

            „Примена новог Закона показује добре резултате, а друштво у целини не сме да ћути и мора да нађе начина да помогне жени - жртви насиља да добије адекватан статус у друштву“, истакла је Стана Божовић. Она је позвала начелницу Средњoбанатског округа да настави са борбом и подршком у оснаживању жена, пре свега економском, јачајући сарадњу са друштвено одговорним компанијама, јер само је економски независна жена – слободна жена.

            У даљем излагању државна секретарка је говорила о мерама које ће Министарство предузети у циљу оснаживања Центара за социјални рад у циљу пружања подршке жртвама насиља, као и о увођењу СОС телефонске линије која ће заживети почетком наредне године. Закључујући излагање, изнела је да је нови Закон о родној равноправности у завршној фази, и да ће након јавне расправе ући у скупштинску процедуру, као и Закон о спречавању дискриминације,
Послала је и јасну поруку да актуелна власт даје пуну подршку борби против насиља над женама.
    Трибина је завршена са поруком да је живот без насиља основно људско право.

    Скупу су се обатили и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, начелник Полицијске управе у Зрењанину Бојан Марковић, јавни тужилац Младен Вујун и директорка Центра за социјални рад у Зрењанину Оливера Лисица.