Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији 6. април 1941. године

Дан сећања на почетак Другог светског рата у  Југославији 6. април 1941. године

Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији 6. април 1941. године

Читај ми

Министаркa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводиће сутра, 6. априла 2021. године у 10 часова у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду, церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији. 

 

Венце и цвеће ће положити и заменик градоначелника Горан Весић, представници амбасада, удружења за неговање традиција, потомци страдалих и грађани.

 

Истог дана у 12 часова код Споменика пилотима браниоцима Београда (који се налази код хотела „Југославија“) биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти коју ће предводити министар одбране Небојша Стефановић. 

 

Венце ће, такође, положити представници Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Београда, Удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

На подручју Краљевине Југославије Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда, 6. априла 1941. године. За време масовног бомбардовања југословенских градова на хиљаде цивила је изгубило живот, а дошло је и до значајних материјалних разарања, попут уништења привредних, образовних, здравствених и културних здања.

У Алеји страдалих у шестоапрлиском бомбардовању, која се налази на Новом гробљу у Београду, укупно је сахрањено 1992 суграђана. Од тог броја укупно је идентификовано 631 лице. Неидентификовано је остало 909 мушкараца, 393 жене и 59 деце.